top of page
  • Foto van schrijverManu

Schrijf je zelf webteksten? Actief schrijven is key!

Actief schrijven is hét geheim van een gesmeerde (web)tekst. Het zorgt ervoor dat de bezoeker van je site geboeid blijft lezen en juist niet wegklikt. Het betekent helder, duidelijk, to the point. Het leest lekkerder, vloeiender, makkelijker en het allermooiste is: het voelt alsof wat je op dat moment leest, écht gebeurt. Je trekt je lezer daarmee in je verhaal en dat is precies de bedoeling. Dát is actief schrijven.


Waarom je wilt kiezen voor de actieve schrijfvorm

Je wilt je bezoekers boeien, vasthouden, dat ze aan je lippen hangen. Helemaal wanneer het jouw doel is om je lezer een belangrijke boodschap te brengen of zelfs over te halen tot een actie. Dan is het aan jou de taak om je lezer benieuwd te maken naar die boodschap. Als jouw lezer in slaapt valt voordat jij jouw big news hebt overgebracht, kun je net zo goed tegen de muur praten.


De passieve schrijfvorm maakt jouw tekst:

  • Vaag

  • Wollig

  • Langdradig

Kortom: saai. Geen mens die het volhoudt om jouw tekst op deze manier uit te lezen.

Daag, daar gaat je lezer.


De actieve schrijfvorm maakt jouw tekst daarentegen:

  • Korter

  • Duidelijker

  • Persoonlijker

  • Directer

  • Krachtiger

En dat is precies wat je wilt dat jouw tekst doet.


'Als jouw lezer in slaapt valt voordat jij jouw big news hebt overgebracht, kun je net zo goed tegen de muur praten.'


Actieve vs. passieve zinnen

Je weet nu dat passieve zinnen onnodig lang en daarmee moeilijker leesbaar zijn. Dan ervaart jouw lezer ook nog eens die moeilijke zinnen als afstandelijk en dat wil je niet. Veel hulpwerkwoorden (leg ik zo uit) maken zinnen erg omslachtig. Lees mee:


1. Morgen kunnen jouw webteksten door die copywriter worden geschreven – passief, want die copywriter (wil je als onderwerp hebben, maar is hier nog een door-bepaling) ondergaat de handeling

2. Morgen schrijft die copywriter jouw webteksten – actief, want die copywriter (onderwerp) voert het uit


Zoals je hierboven ziet is het onderwerp een heel belangrijk verschil tussen actieve en passieve zinnen. In de actieve zin is het onderwerp dus die copywriter. Maar in de passieve zin is het onderwerp jouw webteksten. In de passieve zin kun je de door-bepaling die copywriter heel makkelijk weglaten. Dat wordt dan: ‘Morgen worden jouw webteksten geschreven.’ Het is wel een grammaticaal correcte zin, maar zo brengt het niet jouw volledige boodschap over. En daarom is het zo belangrijk dat je die copywriter als onderwerp wilt hebben! Dat doe je heel makkelijk, door de zin actief te maken.


Voorbeelden passieve vs. actieve zinnen en oordeel zelf

copy taalckeck actief en passief

Laten we vergelijken. Herken je nu de verschillen?


1. De magazines worden door de eindredacteur grondig gecheckt op taal

2. De eindredacteur checkt de magazines grondig op taal


1. Door maandelijks te bloggen zou je jouw vindbaarheid online kunnen vergroten

2. Maandelijks bloggen vergroot je vindbaarheid online


1. Het schrijven van productpagina's zou door haar kunnen worden gedaan

2. Zij schrijft productpagina's


Wees eens eerlijk, welke zinnen lezen prettiger?


Eerste hulp bij ombuigen van passief naar actief

Wanneer je passieve zinnen wilt ombuigen naar de actieve variant ervan, begin dan door de vraag te stellen: door wie? Op deze manier vind je het onderwerp die je gaat gebruiken voor de actieve zin. Soms wordt die vraag in de passieve zin al voor je beantwoord, door de door-bepaling. Even je vergrootglas erbij pakken dus.


Verder scan je de zin op hulpwerkwoorden. In een passieve zin staat altijd een vorm van het hulpwerkwoord worden of zijn in combinatie met een voltooid deelwoord. In de zin hieronder heb ik alle woorden onderstreept die mij vertellen dat het een passieve zin is.


Morgen kunnen jouw webteksten door die copywriter worden geschreven.

(1) hulpwerkwoord

(2) door-bepaling

(3) hulpwerkwoord in combinatie voltooid deelwoord


Hulpwerkwoorden die je wilt onthouden en (waar het kan) schrappen

  • Kunnen

  • Worden

  • Zullen

  • Moeten

  • Mogen

  • Willen

  • Gaan

En dan wordt de voorbeeldzin zomaar: Morgen schrijft die copywriter jouw webteksten.

Voel je het verschil weer? Van twijfelachtig naar daadkrachtig door een simpele ombuiging.


Dus, actief schrijven it is

Denk dus goed aan die actieve schrijfvorm wanneer je nieuwe (web)teksten schrijft. En nee, je hoeft niet letterlijk élke zin te controleren of het wel actief geschreven is. Sommige zinnen zijn nu eenmaal passief beter geschreven, bijvoorbeeld wanneer de handelende persoon of instantie niet bekend of belangrijk is. In een mededeling als De artikelen worden morgen gecorrigeerd is het niet zo belangrijk wie de artikelen corrigeert. Het belangrijkste is dat de lezer weet dat het überhaubt gaat gebeuren. Passieve zinnen zijn ook prima als je de handelende persoon of instantie juist niet wilt noemen.


Maar laat je niet gek maken, hoor! Hier en daar zorgen passieve zinnen juist weer voor een genuanceerd en fijn leesbaar geheel. Denk er gewoon om dat het actiever is dan passief. Als je rekening houdt met een verdeling van 80% actief en 20% passief, zit je in elk geval goed.


Ga lekker je gang, schrijf erop los en redigeer naar een actieve tekst wanneer je klaar bent met schrijven. Je weet nu hoe het moet.


Kun jij geen actieve of passieve zinnen meer zien? Schakel dan mijn online copy taalcheck in en ik buig jouw tekst om naar een actieve versie!



'Actieve zinnen lezen lekkerder, vloeiender, makkelijker en het allermooiste is: het voelt alsof wat je op dat moment leest, écht gebeurt.'
bottom of page